Начало НОВИНИ Азербайджан и Армения подписват мир

Азербайджан и Армения подписват мир

0

С патронажа на руския президент Владимир Путин, Азербайджан и Армения подписаха споразумение до края на шест седмици от борбата в региона на Нагорни Карабах. Сделката влезе в сила в нощта на понеделник, 9 ноември. Споразумението беше подписано от азербайджанския президент Илхам Алиев, арменския премиер Никол Пашинян и руския лидер. 

Това споразумение съдържа важните азербайджански военни победи в този планински регион на Кавказ, днес населен предимно от арменци и който се отдели от Азербайджан след война през 90-те години.

Съобщението за прекратяване на огъня предизвика радостни демонстрации в Азербайджан и протести в Армения, където тълпи от протестиращи нахлуха в централата на правителството и парламента през нощта.

Азербайджан запазва всички възстановени територии в Нагорни Карабах, започвайки от историческия и стратегически град Шуша, разположен на пътя, който свързва Армения със сепаратистката столица Степанакерт.

Азербайджан си върна няколко от седемте района, които съставляваха кордона за сигурност на арменските сепаратисти от 90-те години на миналия век, особено тези на Джебраил и Фузили.

Освен това Армения трябва да предаде други области от този кордон, които са били контролирани от 90-те години на миналия век от нейните сили: Калбаджар преди 15 ноември 2020 г., Агдам преди 20 ноември 2020 г. и Лачин преди 1 декември 2020 г.

Агенцията на ООН за бежанците ще организира връщането на бежанци и население, разселено от конфликта.

Ролята на Турция не се обсъжда, но според Азербайджан Турция е голям съюзник и открит враг на Армения и това ще трябва да играе важна роля за поддържането на мира.

Историческият посредник на конфликта, Минската група на ОССЕ, председателствана от САЩ, Русия и Франция, не се споменава в споразумението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук