Начало БЪЛГАРИЯ Лични лекари отказват категорично да работят с болни от COVID-19

Лични лекари отказват категорично да работят с болни от COVID-19

0
Разпространението на коронавируса у нас става все по-тревожно. Цялата страна вече попада в най- критичната червена зона. Запазва се тревожната тенденция всеки трети изследван да е положителен за COVID -19= Всеки нов опит да бъде овладяна COVID кризата отваря нов проблем. Въпреки призива личните лекари да излязат на първа линия, голяма част от тях категорично отказва да работи в COVID зоните в поликлиниките.

„Не може един човек до обяд да работи на едното място, след това в другото. Аз утре в 08:00 часа имам детска консултация и ще преглеждам здрави деца. Вие ако сте родител, как бихте възприели идеята вашият лекар вчера да е преглеждал COVID болни?”, заяви пред NOVA д-р Гергана Николова.

Самите COVID зони ще са напълно отделени от кабинетите на личните лекари, а работното време ще е като това на поликлиниката. В тях ще бъдат на смяна и други специалисти от ДКЦ-тата, както и специализанти. Все още не е ясен и точният брой поликлиники, които са съгласни да разкрият такива зони, но напливът не е голям.

„Двама специализанти от болница „Пирогов” ще помагат, за да може графикът да е пълен”, обясни д-р Васил Василев, директор на 12-то ДКЦ.

С тяхна помощ и благодарение на единствения личен лекар в екипа, който приема ролята и на координатор, кабинетът ще заработи в момента, в който пристигнат бързите тестове: „Ще имаме готовност да отворим врати на новата COVID зона, необходима на жителите на „Люлин”, за да може да се разделят потоците на болни от COVID и хронично болните и децата”, обясни д-р Иван Иванов, личен лекар.

Въпросните кабинети имат и друга цел – да се облекчи работата на Спешна помощ и болниците, тъй като пациенти с по-леки симптоми ще могат да дойдат тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук