Начало НОВИНИ Обединените арабски емирства (ОАЕ) купуват оръжия за над 23 млрд. долара

Обединените арабски емирства (ОАЕ) купуват оръжия за над 23 млрд. долара

0

Администрацията на президента Доналд Тръмп е уведомила Конгреса, че е одобрила продажбата на оръжейни системи за над 23 млрд. долара на Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде Ройтерс.

Официалното уведомление до Конгреса последва споразумението за нормализиране на отношенията на ОАЕ с Израел от септември, сключено с посредничеството на САЩ, посочва БТА. Сделката включва до 50 изтребителя Ф-35, разузнавателни дронове MQ-9B и други високотехнологични системи.

Това е признание за нашите задълбочаващи се отношения и нуждата на ОАЕ от високотехнологични отбранителни оръжия, за да сдържа и да се защитава от нарасналата заплаха от страна на Иран, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

Всяка сделка, която Вашингтон сключва за продажба на оръжия в Близкия изток, трябва да спазва действащото от десетилетия споразумение за запазване на военно-техническото превъзходство на Израел в региона.

Междувременно бе съобщено, че представители на Япония и САЩ са провели във Вашингтон първия кръг от официалните преговори по въпроса за разпределянето  на разходите за издръжка на американските военни бази на японска територия. Двете страни  потвърждават, че споразумението за американските войски е основа на техния алианс, посочва японското министерство на външните работи. По-рано бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън съобщи в мемоарите си, че през 2019 г. Вашингтон е поискал от Токио да отделя по 8 млрд. долара годишно за издръжка на американските военни бази, или 4,4 пъти повече, отколкото сега.  Президентът Доналд Тръмп е наредил на сътрудника си да заплаши с пълно изтегляне на американските войски, ако Токио откаже да увеличи разходите си.

Предишна статияКатедралният храм във Видин получи икона на Свети Мина
Следваща статияЗапочва SOFIA OPEN

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук