Начало БЪЛГАРИЯ Йорданка Фандъкова: Ние снабдихме болниците с всичко, но не можем да ги...

Йорданка Фандъкова: Ние снабдихме болниците с всичко, но не можем да ги снабдим с персонал-лекари и сестри.

0
През пролетта болниците нямаха никакви облекла и апаратура, това вече е в миналото. Ние снабдихме болниците с всичко, но не можем да ги снабдим с персонал-лекари и сестри. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по БТВ.

Всяко ДКЦ с ковид зона е длъжно на сайта си да сложи телефон и имейл. Това цели да помогне да се намали натиска върху болниците и да се помогне на общопрактикуващите лекари.  

Човек може да се обади в ДКЦ-то. Там наематели са общопрактикуващите лекари. Важно е да обясним, че тази връзка може да става между лекаря и ДКЦ-то. Всички изследвания в ДКЦ-то ще се препращат на лекарите. В ковид зоните ще ходят пациенти, изпратени от общопрактикуващите лекари и пациенти със симптоми на респираторни заболявания. Да отидат, да направят безплатен тест. От вчера има три зони в бивши поликлиники. Днес отварят още три зони.

Говорим за диагностика за ковид-центровете. Надавам се това звено да помогне. Хората знаят къде да отидат. На сайта на столична община има рубрика, където могат да разберат къде да отидат. ДКЦ-то не дава постоянно заето. Организацията е много добра. Хората са мотивирани и аз много им благодаря.

Моята ангажираност е до края на седмицата да се открият още 35 легла в общинските болници-в Първа градска, в Пета градска. Те имат план и непрекъснато откриват. Най-голямата трудност е персонала. Това е безпрецедентна ситуация.

МЗ има план за действие. Виждам, че план има. Важно е да имат възможност да се лекуват всички хора-това е голямото предизвикателство. Следващата стъпка е откриване на изцяло ковид-болница. През последната седмица има стабилизиране на новозаразените. Но все още има натиск към болниците. Първите, с които се свързват с пациентите. Видяхме, че няма добра връзка между общопрактикуващите лекари и болниците.

Нямаме право да имаме предел на леглата. Ние първи въведохме по-рестриктивни мерки-затваряне на нощните заведения. Насочваме мерките така, че да не спира икономиката. Ние ще удължим мерките с още две седмици. В София на онлайн обучение ще са всички ученици от 6-до 12 клас. Не ми се иска да затваряме детски градини.

Предишна статияВРЕМЕТО: Днес до 15 градуса на места ще има и слаби валежи
Следваща статияФутболист на Хърватия играл с Covid-19 в Истанбул

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук