Начало БЪЛГАРИЯ Павел Вълнев: Северна Македония е много важна за нас и България трябва...

Павел Вълнев: Северна Македония е много важна за нас и България трябва да използва практично позицията си на член на ЕС

0

През далечната 1961г. в обръщение към канадското правителство в Отава президентът Кенеди казва: „Географията ни прави съседи. Историята ни прави приятели. Икономиката ни прави партньори, а необходимостта ни прави съюзници“.

Разсъждавайки върху тази мисъл на президента Кенеди и подтикнат от горещата тема „Северна Македония“ през последните месеци, като човек от реалния бизнес, реших да погледна цифрите и тенденциите.

Зададох си въпроса – малка ли е наистина Северна Македония и до колко е важна за българския бизнес – отговорите ме изненадаха положително…“, написа зам.-председателят на ПП „Републиканци за България“ Павел Вълнев в социалната мрежа Facebook. Македония, освен наш съсед и съюзник в НАТО, е и един от големите търговски партньори на България – като важно е да отбележим, че търговското салдо е положително за нашата страна.

На практика извън страните от ЕС, Македония е вторият по големина партньор на България по отношение на износа след 82- милионната Турция. През последните 10 години българският износ към Северна Македония е нараснал два пъти.

Износът ни към Македония в някои от последните години например е по-голям от нашия износ към 150-милионната Руска Федерация и при едно добро управление търговският стокообмен между двете държави скоро може да надхвърли един милиард долара!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук