Начало НОВИНИ Тръмп използва „хитлеристка“ стратегия за предотвратяване на нелегалната имиграция

Тръмп използва „хитлеристка“ стратегия за предотвратяване на нелегалната имиграция

0

За да наложи политиката си на нулева толерантност, президентът на Съединените щати разпореди децата да бъдат разделени от родителите си на границата. Понастоящем има 666 непълнолетни в центровете за задържане и родителите им не могат да бъдат локализирани.

Опиянен от властта, която беше постигнал четири месеца по-рано, Доналд Тръмп популяризира през май 2017 г. своята антиимигрантска политика, прокламирана по време на предизборната кампания. За това той имаше подкрепата и съвета на Стивън Милър, противно на всяка мярка за уреждане на положението на недокументираните.

Тръмп обяви, че по време на мандата си ще наложи „нулева толерантност“ върху имиграцията и обяви, че ще депортира 11 милиона нелегални имигранти. Той също така нарежда да изпълни всичко това на Джон Кели, тогава министър на вътрешната сигурност, по-късно шеф на кабинета на Белия дом.

Почти „хитлеристките“ мерки стигнаха до крайност, когато той заповяда отделянето на децата от родителите им на границата, независимо от възрастта децата.

Ако семействата бъдат задържани за незаконно влизане в страната, децата ще бъдат отделени от родителите си, каза началникът на кабинета Джон Кели през март 2017 г., когато беше министър на вътрешната сигурност, „за да се предотврати по-нататъшното движение в тази мрежа, а това е изключително опасно”.

Петима прокурори, назначени на границата с Мексико, трима от които бяха назначени от президента Доналд Тръмп, реагираха през май 2018 г. неблагоприятно, за да наредят да обработят всички имигранти, влизащи нелегално в Съединените щати, дори ако това включваше отделяне на някои непълнолетни от родителите им.

Те посочиха на високопоставени служители на Министерството на правосъдието, че имат „голяма загриженост“ за благосъстоянието на децата.

Джеф Сешънс , генерален прокурор по това време, даде да се разбере, че раздялата е това, което Тръмп иска . „Трябва да разделим децата“, каза той на прокурорите.

Род Розенщайн, помощник главен прокурор по това време, дори отиде по-далеч. Той каза на петимата прокурори, че няма значение колко малки са децата, дори да са бебета.

Сега Тръмп е изправен пред последиците. Стотици деца са държани в импровизирани приюти, след като са били отделени от родителите си, а говорителите на Белия дом трябваше да отговорят през последните дни на твърденията, че правителството се е държало така, както нацисткият режим.

Дори привържениците на Тръмп определят неговата политика като „плачевна“.

Един от най-суровите критици на антиимигрантската политика на Тръмп е папа Франциск, който смята разделянето на семействата в САЩ за неморално.

„Достойнството на човек не зависи от това дали е гражданин, мигрант или бежанец. Спасяването на живота на онези, които избягат от войната и мизерията, е акт на човечеството“, написа Франсиско в профила си в Twitter.

През октомври адвокати на правозащитни организации заявиха, че не са успели да намерят родителите на 545 деца, разделени от родителите си на границата от служители на Министерството на вътрешната сигурност .

Повечето от децата, които са били разделени, са били на по-малко от пет години, не помнят родителите си, много дори не знаят имената им, а според психолозите травмата, която са претърпели, е изтрила всичко от съзнанието им.

Имигрантите, които се опитаха да влязат в САЩ през южната граница, дойдоха да търсят убежище, избягаха от страните си от страх да не загубят живота си, след като бяха заплашени от престъпни банди и нямаха закрилата на свпоте правителства.

Много от тези 666 деца, които са били разделени от родителите си, при прилагането на много крайна и нехуманна мярка, вече са сираци и нямат възможност да имат дом. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук