Начало НОВИНИ COVID-19: Твърде рано е за коледните планове за пътуване, казват европейските страни

COVID-19: Твърде рано е за коледните планове за пътуване, казват европейските страни

0

Редица европейски държави предупредиха, че е твърде рано да планирате коледни пътувания, тъй като случаите на коронавирус продължават да се увеличават в целия континент.

В Швеция на хората е било казано да се подготвят за възможни ограничения за пътуване по време на ваканционния период.

Междувременно ирландските и френските власти заявиха, че е твърде рано да се каже дали хората могат да организират пътувания.

След шест седмици до празничния сезон в няколко държави са в сила блокировки и други мерки.

В Италия голяма част от страната е блокирана, но има призиви за по-строги мерки, тъй като броят на инфекциите продължава да расте. В четвъртък са докладвани още 636 смъртни случая. Регионалният министър Франческо Боча каза, че хората трябва да празнуват Коледа само с близки членове на семейството.

Португалия значително разшири броя на местата, обект на нощен комендантски час. От понеделник три четвърти от страната ще бъдат под най-строгите ограничения на правителството.

Шведският държавен епидемиолог Андерс Тегнел каза на гражданите да се подготвят за възможността за ограничено пътуване между различни райони по време на Коледа, за да могат регионалните здравни служби да избегнат претоварването.

Временно решение вероятно ще бъде взето след седмица или две, каза той, добавяйки, че шведите трябва да бъдат подготвени, че нещата все още могат да се променят „точно преди Коледа“.

Междувременно вицепремиерът на Ирландия Лео Варадкар заяви, че все още няма да посъветва ирландските граждани, живеещи в чужбина, да резервират полети за вкъщи, като добави, че е „твърде рано“ да се даде такъв съвет.

Подобно чувство споделя и френският премиер Жан Кастекс, който заяви, че е „твърде рано“ да се каже дали гражданите могат да си купят билети за влак, за да пътуват по Коледа.

Той добави, че няма да има облекчаване на ограниченията за заключване поне две седмици. „Би било безотговорно да смекчим заключването сега,“ каза той на пресконференция, „печалбите са крехки.“

Съгласно ограниченията за заключване хората във Франция могат да напускат домовете си, за да отидат на работа само ако не могат да работят от вкъщи, да купуват основни стоки, да търсят медицинска помощ или да правят упражнения по един час на ден. Всички несъществени магазини, ресторанти и барове са затворени, но училищата и детските ясли остават отворени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук