Начало НОВИНИ Гърция: Затварят началните училища и детски градини, безплатна ваксина за всички

Гърция: Затварят началните училища и детски градини, безплатна ваксина за всички

0

Ваксината за Ковид-19 ще бъде безплатна за всички граждани в Гърция. Първите доставки се очакват в началото на 2021 г.

Гърция ще получи 25 милиона дози чрез договорите, които е подписал Европейският съюз с фармацевтичните компании, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на телеконферентна среща с отговорните национални институции.

За масовото ваксиниране ще бъдат създадени специални структури, както и мобилни екипи, които ще посещават домовете за възрастни хора и граждани, които по уважителни причини не могат да се придвижват.

Той предупреди, че тази информация не трябва да води до отпускане, а точно обратното – до по-голяма мобилизация сега, когато е известно, че има светлина в тунела.

В същото време затягането на мерките в Гърция продължава. От понеделник затварят началните училища и детски градини. Целта е да се ограничи мобилността на родителите и разпространението на коронавирус.

Министърът на образованието Ники Керамеос, ще обяви решенията официално днес.

Припомняме, че от вчера е в сила ограничение за придвижването на гражданите от 21.00 ч. до 05.00 ч. сутринта.

Всяка обществена или частна организация трябва да има разчет на най-необходимия персонал, както и на служителите, които работят дистанционно. Придвижването към и от работното място в работно време се извършва със съответното удостоверение, издадено от работодателя.

На телевизиите се препоръчва да ограничат до минимум броя на водещите на предаванията и поканените гости в студиото.

Препоръчва се също ограничено използване на интернет за развлечение през интервала от 09.00 ч до 18.00 ч. поради натоварване на мрежата и необходимост от онлайн обучение на ученици и дистанционна работа на служителите.

Забраняват се ловът и любителският риболов.

Затворена за посещение от днес е и Света гора. Прекратява се посещението на поклонници в атонските манастири до края на месеца. 

Солун – втория по големина гръцки град, продължава да води с най-много случаи на новозаразени, въпреки наложената карантина вече втора седмица. Временното ограничение на влизащите в Гърция ще продължи до края на карантината.

През последното денонощие Гърция регистрира нови 3038 заболели и 38 починали. 336  остават интубирани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук