Начало НОВИНИ Русия и Северна Корея са обвинени в хакване на изследователски центрове COVID-19

Русия и Северна Корея са обвинени в хакване на изследователски центрове COVID-19

0

Компанията Microsoft осъди, че кибератаките са насочени срещу потенциални фармацевтични компании за ваксини в САЩ, Канада и Франция.

Компютърните хакери от Русия и Северна Корея атакуват този петък, 13 ноември, седем известни компании, които се фокусират върху изследванията и лечението на ваксините за новия коронавирус.

Според публикация във фирмен блог, кибератаките са извършени през последните месеци и са насочени към „водещи фармацевтични компании и изследователи на ваксини“ в САЩ, Канада, Франция, Индия и Южна Корея. Освен това той посочи, че „повечето от тези атаки са блокирани“.

Техническият гигант не разпознава засегнатите лица или изследователи, но отбелязва, че повечето са имали експериментални ваксини срещу коронавируса на различни етапи от клиничните изпитвания .

Компанията, основана от Бил Гейтс, идентифицира една от хакерските групи като Fancy bear, руски военни агенти, за които британският Национален център за киберсигурност заяви миналия юли, че стоят зад подобни опити за проникване. Други двама бяха групата Lazarus от Северна Корея и набор, който Microsoft нарече Cerium.

„Уведомили сме всички жертвни организации и в случаите, когато атаките са били успешни, сме предложили помощ“, казаха от корпорацията.

Публикацията в блога съвпадна с презентация на ръководителя на Microsoft, Брад Смит, в международен форум, в който той призова народите да защити себе си от кибератаки до здравни заведения.

Руското посолство в Съединените щати, което постоянно оспорва твърденията за участие на Русия в дигитален шпионаж , отговори по имейл, че към предишните му отговори не е имало „нищо, което можем да добавим“, отричайки твърденията.

От своя страна, говорител на Северна Корея в ООН не отказа веднага съобщенията, търсещи коментар. Преди това азиатската държава отрече да е извършвала компютърни хакове в чужбина

Предишна статияРепубликанци за България: Жителите на Панагюрище искат промяна на статуквото в страната
Следваща статияПП „Републиканци за България“ със сериозни амбиции в Пловдив и областта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук