Начало НОВИНИ Австрия: От държава-модел до потопена от втора вълна на COVID-19

Австрия: От държава-модел до потопена от втора вълна на COVID-19

0

Приветствана от ръководството си, Австрия прилага ново ограничение от вторник, 17 ноември, а нейното правителство е изправено пред безпрецедентна критика от страна на пресата, експертите и опозицията за липсата на реакция.

„Липса на очакване“ и „безотговорно поведение“ са две от заключенията, които са поверени на коалиционното правителство, сформирано от консерваторите на канцлера Себастиан Курц и природозащитниците. В навечерието те обявиха необходимостта от затваряне на училища и предпириятия за поне три седмици.

Водещата критика е от страна на ръководителя на социалдемократическата опозиция, лекар и бивш министър на здравеопазването, за когото установяването на забрана за напускане на дома и спирането на икономиката са, „без дискусия, израз на пълна загуба на контрол над ситуацията“.

Правителството на Австрия премина от статута на държава-модел до последната на опашка по отношение на инфекциите“, каза Памела Ренди-Вагнер, завършвайки националния консенсус.

Австрийското правителство реши да затвори училища и някои магазини две седмици след прилагането на частично ограничение, което не позволи да се забави пламтящото разпространение на коронавируса в страната. Ресторанти, музеи, концертни зали и спортни заведения бяха затворени, но инфекциите продължиха да нарастват.

Консервативният всекидневник „Die Presse“ се оплака от „липсата на план от страна на правителството“. Нейният либерален конкурент „Der Standard“ посочи „поредицата лоши решения“ от министъра на здравеопазването на Рудолф Ансхобер, които доведоха директно до настоящата „аварийна спирачка“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук