Начало БЪЛГАРИЯ Захариева: България не може да подкрепи Северна Македония на този етап

Захариева: България не може да подкрепи Северна Македония на този етап

0

България с червен картон за влизането на Северна Македония в Евросъюза! Страната ни няма да подкрепи преговорната рамка за съседката ни. Това обяви външният министър  Екатерина Захариева. И още – въпросът за присъединяване на съседката ни и Албания е тема на днешната онлайн среща на Съвета по „Общи въпроси“.

Северна Македония не е готова да започне преговори за членство в Еворпейския съюз. Това заяви министър Екатерина Захариева. На срещата с външните министри тя е заявила, че Скопие нарушава Договора за приятелство от 2017 година. През последните две седмици страните проведоха преговори, но не успяха да се разберат. А, за да започнат преговорите за членство в Европейския съюз всички страни членки трябва да кажат „да”. За да даде зелена светлина, страната ни настоява да бъдат изяснени въпросите за общата ни история и езика и поставя три условия.

Според Захариева предложеният проект не отразява българските искания и не може да бъде отразен в настоящия си вид. Позицията на Република България се основава върху рамковата позиция на парламента. 

„Тя е известна в публичното пространство над една година, както на колегите и от Северна Македония. Настоявахме да залегнат три основни условия – придържане към формулата за езика от 1999 година, пътна карта за изпълнение на договора, както и че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Все още тези условия не са включени в проекта за преговорна рамка“, обясни Захариева.

Външният министър подчерта, че страната е отворена за преговори и намиране на решения, но компромиси са нужни от двете страни. Тя е припомнила на днешния съвет как по време на българското председателство страната е положила огромни усилия да върне на дневен ред темата „Разширяване на ЕС“.

„Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, каквито има между някои държави членки, това няма да направи Съюза по-силен. Мисля, че постигането на добросъседство е от интерес преди всичко на гражданите на страната кандидат“, заяви Захариева.

„Даваме шанс на колегите от Северна Македония през следващите месеци да коригират своята позиция. Още преди три години казахме, че членството в ЕС не е на всяка цена. България защити своето достойнство, своята история и достойнството на българските граждани“, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

България е одобрила преговорите за членство на Албания, съобщи министър Захариева. Срещата между външните министри е онлайн и затова на нея няма да бъдат взети решения. Така все още има шанс до края на годината преговорните рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания да бъдат одобрени. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук