Начало НОВИНИ Путин: „Изключително важно е да се обединим за масово производство на ваксини...

Путин: „Изключително важно е да се обединим за масово производство на ваксини срещу COVID-19“

0

Руският президент се обърна към представители на Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка. „Имa руски ваксини, които работят. Изключително важно е да се съберем, за да ги произведем “, каза той.

В рамките на срещата на върха на страните от БРИКС, председателствана от Русия, Путин заяви, че останалите четири страни членки, Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка, трябва да се обединят, за да произвеждат и разпространяват кандидат- ваксината срещу коронавируса, разработена от Русия .

Въпреки това руският президент не предложи конкретни подробности за това какво ще доведат тези широки усилия сред петте страни-членки на БРИКС. Нито е посочено подробно при какви търговски условия.

Владимир Путин посочи, че Русия има сключени споразумения с Индия и Бразилия за провеждане на клинични изпитвания на ваксината Sputnik V и че Китай и Индия ще създадат руски центрове за производство на ваксини.

Досега Русия е регистрирала две вероятни ваксини срещу COVID-19, тъй като глобалната надпревара за производство на такава, която е ефективна в борбата с пандемията, която вече е убила 1,3 милиона души, се засилва.

През август нацията обяви регистрацията на първия кандидат за ваксина в света , Sputnik V, но без мащабни клинични проучвания. Миналия месец Путин обяви, че Русия е регистрирала втора потенциална ваксина срещу коронавирус, EpiVacCorona.

Русия кандидатства пред Световната здравна организация (СЗО) за ускорена регистрация и предварителна квалификация на Sputnik V, за която твърди, че е 92% ефективна.

Някои западни учени изразиха загриженост относно тази ваксина, като предупредиха, че прекалено бързото изгаряне може да бъде опасно.

Фармацевтичните гиганти Pfizer и BioNTech обявиха по-рано този месец, че тяхната коронавирусна ваксина е 90% ефективна, докато американската компания Moderna заяви в понеделник, че първите резултати показват, че нейният кандидат е 94,5% ефективен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук