Начало НОВИНИ СЗО: Здравните системи в Европа и Америка са на ръба на колапса

СЗО: Здравните системи в Европа и Америка са на ръба на колапса

0

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейес предупреди този понеделник, 16 ноември, че здравните системи в Европа и Америка са „на ръба на колапса“ поради COVID-19, според агенцията на Новини на Ройтерс.

„Понастоящем сме изключително загрижени от нарастването на случаите на COVID-19, които наблюдаваме в някои страни“, каза най-висшият орган на СЗО.

И добави: „Особено в Европа и Америка здравните работници и здравните системи са на ръба на колапса.“

В този контекст Ghebreyesus посочи, че „няма време за самодоволство“, когато се сблъскваме с вируса, въпреки добрите новини за кандидатите за ваксини  срещу COVID-19. По същия начин той подчерта, че здравните специалисти „са изтощени“ и повтори, че е необходимо „да се направи всичко възможно, за да се защитят“.

От друга страна, този понеделник американската биотехнологична компания Moderna обяви, че според предварителните доклади нейната коронавирусна ваксина е била 94,5% ефективна през третата фаза на клиничните изпитвания.

Повече от 54,5 милиона случая на COVID-19 са били докладвани в световен мащаб от началото на пандемията , докато над 1,3 милиона души са загубили живота си поради болестта . Освен това над 35 милиона пациенти са се възстановили, според последните данни от университета „Джон Хопкинс“.

Най-засегнати от здравната криза продължават да бъдат САЩ (над 11 милиона случая), Индия (над 8,8 милиона) и Бразилия (над 5,8 милиона).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук