Начало НОВИНИ Ваксината Pfizer е „94% ефективна при хора над 65 години“

Ваксината Pfizer е „94% ефективна при хора над 65 години“

0

Коронавирусната ваксина, разработена от Pfizer и BioNTech, изглежда защитава 94% от възрастните над 65 години.

Още данни, публикувани от текущото им проучване от трета фаза, показват, че той работи еднакво добре при хора от всички възрасти и етнически групи. Компаниите казват, че сега ще кандидатстват за разрешение за спешна употреба на джаба в САЩ.

Констатациите се основават на две дози, дадени на повече от 41 000 души по света.

Миналата седмица Pfizer и BioNTech публикуваха предварителни данни, показващи, че ваксината предлага 90% защита срещу COVID-19 и няма опасения за безопасността. Това беше последвано от впечатляващи данни за друга ваксина, направена от американската компания Moderna, предполагаща близо 95% защита.

Данните от сряда от Pfizer и BioNTech, които се основават на данните от миналата седмица, показват, че ваксината е 95% ефективна въз основа на 170 случая Covid-19, развиващи се при доброволци.

Само осем бяха в групата, получила ваксината, което предполага, че тя предлага добра защита. Останалите случаи са били в групата на плацебо, която е получила фиктивен удар. При възрастни възрастни, които са изложени на най-голям риск от вируса и имат по-слаба имунна система, ваксината е действала както при по-младите хора.

Учените казаха, че данните са допълнително обнадеждаващи новини, а проф. Труди Ланг от университета в Оксфорд заяви, че сме в „забележителна и много успокояваща ситуация“.

„Преминаването от идентифицирането на нов вирус към поставянето на няколко ваксини в момента на кандидатстване за регулаторно одобрение е невероятен крайъгълен камък за науката,“ каза oще тя по информация на BBC.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук