Начало БЪЛГАРИЯ Транспортната комисия в парламента ще обсъди днес ветото на президента Румен Радев

Транспортната комисия в парламента ще обсъди днес ветото на президента Румен Радев

0

Транспортната комисия в парламента ще обсъди днес ветото на президента Румен Радев върху Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване.

През промените в преходните и заключителните разпоредби на Закона бяха допълнени и Наказателният кодекс и Законът за автомобилните превози, като целта е инкриминиране на нерегламентирания превоз на пътници. Според държавния глава обаче, не са уточнени критериите, по които незаконният превоз се разграничава от т. нар. „споделено пътуване“.

Промените в Наказателния кодекс предвиждат затвор от 2 до 5 години за извършване на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, а превозното средство ще се отнема в полза на държавата.
Когато деянието е извършено от две или повече лица, които са се договорили или са използвали фалшиви документи, наказанието ще е затвор от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 15 000 лева. 
От опозицията разкритикуваха промените с аргумента, че пораждат правни недоразумения: „Ако всяка сутрин идвам на работа до НС, на „Плиска“ кача г-н Симеонов, попадам ли под ударите на този текст?“, попита Георги Сливенски от БСП. 
Но според управляващите целта е борба със сивия сектор в превоза на пътници. Християн Митев от „Обединени патриоти“:
„Споделеното пътуване не е обществен превоз на пътници. Това, което се преследва, е изцяло легитимна цел – да се ограничат незаконните превози“.
Президентът Румен Радев наложи вето на така приетите промени с мотива, че незаконният превоз се определя едновременно и като престъпление, и като административно нарушение, като се дублират отговорности с различна тежест, без да има яснота кой ще е приложимият ред.
Според държавния глава по този начин е на лице основание за репресии срещу граждани, използващи т. нар. „споделено пътуване“.
От бранша обаче приветстваха инкриминирането на нерегламентирания превоз, за който се борят от години.
В официална позиция на Камарата на автобусните превозвачи те обявиха, че свалят доверието си от президента и изразиха протестна готовност в защита на законовите промени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук