Начало НОВИНИ Брекзит: Преговорите на най-високо ниво бяха прекратени след положителен тест на COVID-19

Брекзит: Преговорите на най-високо ниво бяха прекратени след положителен тест на COVID-19

0
European Union chief Brexit negotiator Michel Barnier reports on last week European summit during plenary session at European Parliament in Brussels on October 21, 2020. (Photo by Olivier HOSLET / POOL / AFP) (Photo by OLIVIER HOSLET/POOL/AFP via Getty Images)

Главните преговарящи за ЕС и Обединеното кралство се оттеглиха от търговските преговори след Брекзит, след като член на екипа на ЕС даде положителен тест за Covid-19.

Еврокомисарят Мишел Барние заяви, че британският му колега лорд Дейвид Фрост се е съгласил да спре преговорите помежду им за „кратък период“.

Г-н Barnier добави, че техните екипи ще продължат дискусиите при „пълно зачитане“ на насоките за безопасност.

И двете страни се стремят към споразумение за управление на търговските им отношения, след като преходният период на Великобритания след Брекзит приключи през януари 2021 г. В четвъртък г-н Барние написа в туитър, че член на преговорния му екип е имал положителен тест за вируса, тъй като разговорите по сделката продължиха в Брюксел.

„С Дейвид Фрост решихме да спрем преговорите на наше ниво за кратък период“, добави той.

В отговор лорд Фрост каза, че е в „близък контакт с Мишел Барние относно ситуацията“ и „здравето на нашите екипи е на първо място“.

Кореспондентът на BBC в Брюксел Ник Бийк каза, че му е било казано, че г-н Барние сега ще се самокарантира след резултата от теста на члена на екипа. Ник Бийк добави, че не е ясно колко дълго ще продължи паузата и дали висшите служители ще трябва да се самоизолират.

Двете страни се стремят да постигнат споразумение относно лимитите на държавните субсидии за промишлеността, за да се предотврати това, което ЕС счита за нелоялна конкуренция с Обединеното кралство.

Те също така водят преговори доколко Великобритания трябва да следва социалните, трудовите и екологичните стандарти на ЕС след прехода.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук