Начало НОВИНИ Германия готова да започне ваксиниране още през декември

Германия готова да започне ваксиниране още през декември

0

20 дни след налагането на т.нар. „карантина лайт“ – или по-леко затваряне от това през пролетта – какъв е ефектът на прилаганите мерки в Германия? Капка Тодорова, кореспондент на „Клуб Z“ в Берлин, коментира за „Нашият ден“:

„Според института „Робърт Кох“ броят на заразените с Covid-19 е все още твърде висок, но успява да се стабилизира. Наблюдава се бавно намаляване – мерките започват да действат, но ще останат в сила поне до края на месеца, за да постигнат искания ефект. Така че през декември, когато са всички семейни и християнски празници, да могат семействата да бъдат заедно.

Наблюдава се, че все повече германци са уморени вече от мерките и протестите срещу тях се увеличават. Става все по-трудно налагането на тези мерки. Сега надеждите са към ваксината, която вече излезе (тази на Pfizer). 

Германия е абсолютно готова де факто още през декември да започне с ваксинирането. Дори вече има план до края на февруари в повечето провинции да са ваксинирани хората над 75 години и болничният персонал

Обществени нагласи

9 от 10 германци смятат да се ваксинират, те се надяват до лятото да се върнем почти към нормалния живот.“

Капка Тодорова разказа и за гласуваните онзи ден промени в Здравния закон и позволението държавата да затваря магазини и фирми, да задължава населението да носи маски – всичко вече има правна рамка, както и за последвалите протести.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук