Начало НОВИНИ Китай изпраща подводница до най-дълбоката точка на планетата, разположена в Тихия океан

Китай изпраща подводница до най-дълбоката точка на планетата, разположена в Тихия океан

0

Китай изпрати пилотиран подводник до основата на Марианската падина, най-дълбоката точка на планетата. Както съобщи държавната телевизия CCTV тази седмица, обектът падна на повече от 10 000 метра в западната част на Тихия океан. Това е най-дълбоката точка в океаните – достига над 11 000 метра дълбочина – и е с дължина над 2500 км и ширина около 69.

Fenduzhe, който направи многобройни гмуркания през последните дни, счупи националния рекорд от 10 927 метра дълбочина за пилотирано устройство в началото на месеца, спускайки се на 10 909 метра до една от най-дълбоките точки в изкопа. Дълбочината на Марианската падина е по- голяма от височината на Еверест. 

Първите изследователи са посетили за кратко изкопа през 60-те години. Нямаше допълнителни експедиции, докато режисьорът на филма Джеймс Камерън („Титаник“, „Аватар“) не направи самостоятелно пътуване до дъното на тази депресия, която той определи като „опустошителна“ и „извънземна“.

Китайската подводница е оборудвана с механични ръце, за да се съберат биологични проби, както и с устройства, които използват звукови вълни, за да идентифицират обекти в околната среда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук