Начало НОВИНИ Президентът на Китай: До края на годината ще изживеем най-лошото през последните...

Президентът на Китай: До края на годината ще изживеем най-лошото през последните 100 години

0

По време на речта си на виртуалната среща на върха на Г-20 китайският президент, Си Дзинпин,  предложи стратегии за постпандемичен световен ред и предупреди за драстични промени.

„До края на тази година човечеството ще преживее най-тежката пандемия през последните 100 години с повече от един милион смъртни случая. Световната икономика се е влошила, въздействието на пандемията от коронавирус е много по-сериозно от последиците от глобалната финансова криза от 2008 г.“, заяви китайският лидер, който също говори за необходимостта от изграждането на „глобална защитна стена срещу COVID-19″ и призова страните от Г-20 да помогнат за разпространението на ваксини „справедливо и ефективно“. 

Си Дзинпин представи предложения за световен ред в ерата на пандемията след коронавируса, глобална извънредна ситуация, която „разкри сериозни недостатъци в настоящия международен ред“ и „очевидни слабости в световната администрация“.

Китайският президент подчерта също ролята на ООН „за постигане на по-ефективен глобален консенсус, мобилизиране на глобални ресурси и координиране на глобални мерки“.

Той отбеляза, че най-спешните текущи мисии са за укрепване на глобалната система за обществено здраве и подчерта, че Китай ще изпълни ангажиментите си да подкрепя и подпомага развиващите се страни да предоставят на света достъп до ваксини.

В същото време Си Дзинпин призова да не се забравят други важни глобални проблеми и по-специално „да не се отпускаме в борбата срещу изменението на климата, за да запазим общия си дом: планетата Земя“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук