Начало НОВИНИ Зоран Заев: Не сме много далеч от споразумение с България

Зоран Заев: Не сме много далеч от споразумение с България

0

„Не сме много далеч от споразумение с България,“ заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в кулоарите на Македонския енергиен форум, цитира думите му македонската редакция на „Дойче веле“. Запитан на какви отстъпки се съгласява страната му, за да постигне решение, Заев каза, че не става въпрос за отстъпки, а за решение от двете страни и че има начини да се постигне това.

„Радвам се, че България признава македонския език и македонската идентичност като наша реалност и с това ще бъде намерено решение, при което всяка от страните ще обърне внимание на интересите на другата страна“, убеден е премиерът.

След ветото от София през миналата седмица, което блокира пътя на Северна Македония към преговори за членство в ЕС, Заев заяви, че България е голям приятел и прави всичко необходимо по нейната функция, за да намери решение на отворените въпроси.

Запитан дали има воля за среща с българския премиер Бойко Борисов и шанс за решение до декемврийското заседание на Съвета на министрите на ЕС, Заев заяви оптимистично:  Трябва да имаме добра воля и да гледаме позитивно и да проектираме бъдещето, което ни очаква. Вярвам, че ще се споразумеем до втория Съвет на министрите на Европейския съюз на 8, 9 или 10 декември и ще имам среща с българския премиер Бойко Борисов.  Вярвам, че работните групи, които поддържат интензивен контакт, ще създадат атмосфера за това. Той вярва, че това допълнително време дава възможност на двете страни да бъдат разумни и да се възползват от възможността.

Предишна статияСАЩ: Започват процедурата по предаване на властта
Следваща статияРумен Гечев: Премиерът урежда заеми в милиарди, а накрая няма линейки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук