Начало БЪЛГАРИЯ Почина проф. Александър Чирков

Почина проф. Александър Чирков

0

Отиде си светилото в кардиологията проф. Александър Чирков. Лекарят почина на 82 години. . Именитият лекар е починал в хотел във Варна, а според негови приятели причината за смъртта му не е COVID-19 по информация на NOVA.

Десетки негови колеги изказаха най-искрени съболезнования на роднините му. „С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега.  Изключителен лекар, човек и деец ни напусна. Медицината у нас загуби един от своите колоси и иноватори“, написаха от Български лекарски съюз.

Съболезнования изказа и премиерът Бойко Борисов във профила си във фейсбук: „Бог да прости професор Александър Чирков. Напусна ни едно светило в медицината, помогнал на много хора. Поклон пред паметта му. Изказвам моите най- искрени съболезнования на близките му“. 

Професор Александър Чирков е роден е в Лом на 27 януари 1938 г.. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн  и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук