Начало БЪЛГАРИЯ Д-р Кръстева за COVID-19: Коронавирусът не е единствената диагноза, която съществува в...

Д-р Кръстева за COVID-19: Коронавирусът не е единствената диагноза, която съществува в България и по света

0

Афектира ме коментарът по отношение на общата смъртност, на хора с белодробни заболявания, по данни на Националния статистически институт, и то по данни с миналата година. Нормално е общата смъртност да е увеличена, защото в днешно време коронавирусът не е единствената диагноза, която съществува в България и по света. Пневмониите и всички неща, които се случват не единствената диагноза, която трябва да диагностицираме. Това коментира д-р Росица Кръстева, която е специалист по вътрешни болести и началник на отделение по онкология, в ефира на БТВ.

„Всъщност това, което забелязвам е, че коства голямо забавяне за диагностициране на пациентите с рак и всъщност в тази обща смъртност не само хора с коронавирус са починали, а и тези, които са с рак, както и тези, които са починали от рак, но не са диагностицирани. Не бива да интерпретираме толкова своеволно, но когато има възможност да бъде всеобхватно и на широка аудитория, трябва да преценяваме добре нещата. Не бива да продължаваме да всяваме страх и ужас у хората за това, че имаме една въздушно-капкова инфекция, защото това е точно така. Това не е особено опасна инфекция, т.е. лекарите трябва да информират хората изключително професионално и елегантно. Има много други болести, на които трябва да обръщаме особено голямо значение, отколкото на тази“, допълни д-р Кръстева.

„Психозата у хората дойде още от самото начало, защото не може по всички медии да ви говорят едно и също. Не може по всяка медия да ви обясняват как ще изнасят чувалите с трупове, как нещата са драматични, как тази пандемия е обхванала целия свят и как всички ще умрат. Над 80% от всички диагностицирани с коронавирус го минават леко или безсимптомно. Под 10% го изкарват действително тежко. Съобщава се, че през януари 2020г. имаме смъртност от 3000 души, след белодробни заболявания. Да, ще има, защото тогава имаше грип и хората умират и от грип. Не бива да се вторачваме само в това, защото пандемия винаги е имало, както и инфекциозни заболявания“, каза още специалистът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук