Начало НОВИНИ Пакистан одобрява кастрация и обесване за изнасилвачи

Пакистан одобрява кастрация и обесване за изнасилвачи

0

В сряда Пакистан одобри два указа, които променят определението за „изнасилване“ и улесняват прилагането на химическа кастрация и смъртното наказание чрез обесване за осъдените за изнасилване.

Според пакистанския всекидневник „Зора“ правилото, което се стреми да ограничи нарастващия брой изнасилвания, претърпяни в источната страна, включва за първи път транссексуални хора и групови изнасилвания.

Указите също така забраняват противоречиви тестове за девственост преди брака и създават специален съд за този вид престъпления чрез програма за защита на жертви и свидетели.

Федералният кабинет е приел наредби срещу изнасилването, които променят основното определение за изнасилване и предлагат „строго наказание за групови изнасилвания и обесени изнасилвачи“, каза Премиерът Имран Хан, който се оплака от скорошната атака срещу жена и нейната петгодишна дъщеря.

От своя страна министърът на правата на човека Ширин Мазари обяви, че изготвянето на новата наредба, която вече е одобрена от кабинета, трябва да започне през следващите дни.

„Кабинетната комисия по разрешаване на законодателни дела (CCLC) сега ще финализира наредбите. Те включват широко определение за изнасилване, създаване на специален съд, защита на жертви и свидетели и забрана на теста с два пръста“, заяви той.

По-радикална позиция изрази Нурул Хак Кадри, министър на религиозните въпроси на Пакистан, след като поиска осъдените за изнасилване да бъдат обесени публично, а не при затворени врати, както беше предложено от министъра на правосъдието Насим, който счита, че публичните екзекуции са „неислямски“ и „противоконституционни“.

От няколко години рекордите за изнасилване нарастват в асиатската страна. През 2018 г. убиец изнасили и уби седемгодишния Зайнаб Ансари. Това събитие предизвика суматоха, заради която убиецът беше осъден на смърт.

В Пакистан наказанията за изнасилвачите варират от 10 до 25 години затвор или смъртното наказание. Груповите изнасилвания са осъдени на смърт или доживотен затвор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук