Начало БЪЛГАРИЯ Шефът на „Александровска болница“: Здравната ни система е на ръба

Шефът на „Александровска болница“: Здравната ни система е на ръба

0
Здравната ни система е на ръба. Не бих казал, че са закъснели мерките. Има критерии по които се взимат решения. Има рисков план, но ние се ръководим от европейски директиви. Това каза по БТВ шефът на „Александровска болница“ проф. Борис Бобев.

Дори мерките да са по-стриктни, много от хората няма да са  доволни. Достигнахме до извод, че би следвало да работят крайните магазини. В моловете се струпват хора, ние не сме дисциплинирани. В малките магазини може да се пускат двама-трима. Ако отидете днес в моловете, може да бъдете сигурни какво ще бъде. Малко искаме да се облекчат колегите на първа линия.

Очаква се рязък спад на заболеваемостта и смъртността до две седмици. Много се надяваме на това. Отпускането на мерките след 21-ви ще е плавно. Отново молим за дистанция и маски. Ако не се спазват мерките след 21-ви, ефектът няма да е значим.

Надграждаме от март. Всичко е на база показатели и цифри. Всички, които са заразени и медиците, са от учениците. Затова са спрени училищата. Няма медик, който да се е заразил в работна среда.

В „Александровска болница“ ситуацията е сложна и динамична. Има колеги, които един месец не са се прибирали. Има студенти-доброволци. Имаме апел към още доброволци. В Пловдивската болница липсват кадри, легла има, но няма кой да работи. Лекарите не се страхуват, но са уморени. При нас ежедневно губят битката между 2 и 4 пациенти. Най-засегнати са хора над 60 години и рискови пациенти.

Клиниката по нефрология и трансплантация продължава да съществува,  но на друго място. Колегите напуснаха заради условията, в които се налага да работят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук