Начало БЪЛГАРИЯ адв. Мария Шаркова: Здравната система действително е в криза

адв. Мария Шаркова: Здравната система действително е в криза

0
Здравната система действително е в криза. В условията на изчерпващите се и ограничени ресурси се стига до засягане на правата на пациенти. Изнемогват и медицинските специалисти и болниците. Реорганизация може да се прави до един момент, защото нови отделения и легла без персонал не може да осигури адекватна медицинска помощ.

Това заяви пред bTV експертът по медицинско право адв. Мария Шаркова.

По думите й в момента най-важният ресурс се изчерпва.

„Това е основната цел на предприетите мерки – да се даде въздух на здравната система и на пациентите, така че всички да могат да получат медицинска помощ“, посочи още юристът.

Шаркова бе категорична – мерките можеха да са много по-строги и по-навременни. Освен това има редица индикации за хаоса в здравната система в момента.

„Не е ясен механизма. В извънболничната помощ има фарс по отношение на регламента – пациентът знае, че трябва да се обади на общопрактикуващия лекар, но после – накъде? Какво прави пациентът, ако се нуждае от изписване на лекарство, защото още нямаме електронна рецепта? Единствената възможност, за която пациентите знаят е да се обадят на 112, но не всички се нуждаят от линейка. Засяга се ресурса и на Спешната помощ. Трябва да се развива извънболничната помощ“, посочи Шаркова.

Тя категорично заяви, че ваксината срещу COVID-19 не е опасна, защото регулациите на Европейския съюз са изключително строги.

„Не е възможно рискова ваксина да стигне до пациента. Всички хора могат да са спокойни, че когато една ваксина е получила разрешения, тя е преминала всички тестове за безопасност“, посочи още Шаркова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук