Начало НОВИНИ Канада забранява масовия износ на лекарства с рецепта

Канада забранява масовия износ на лекарства с рецепта

0

Канада забрани износа на някои лекарства с рецепта, за да предотврати недостигa в страната.

Решението е в отговор на американски план, който ще позволи да се внасят лекарства от Канада, за да станат по-евтини за американците. Въпреки че цените на лекарствата с рецепта в Канада са по-високи от някои страни, те са по-евтини от САЩ.

Редица доставчици на лекарства в Канада предупредиха, че планът, изпълнен от президента Тръмп, ще доведе до недостиг.

„Пандемията вече е увеличила търсенето на някои лекарства“, съобщава агенция AFP.

В изявление на министерството на здравеопазването на Канада се казва, че страната доставя 68% от лекарствата си от чужбина и затова е важно да се избягват всякакви смущения в доставките. „От компаниите сега ще се изисква също да предоставят информация за оценка на съществуващ или потенциален недостиг при поискване в рамките на 24 часа, ако има сериозен или непосредствен риск за здравето“, се казва в изявлението.

Г-н Тръмп подписа изпълнителна заповед през юли, за да позволи легален внос на по-евтини лекарства от Канада.

Месец по-късно канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че се радва да помогне на други държави с техните доставки, ако е възможно, но неговият приоритет е да защити нуждите на канадците.

Производителите на лекарства са изправени пред силна критика от американски политици – включително г-н Тръмп – както и от застрахователни компании и групи пациенти заради високата цена на новите лекарства и поскъпването на някои по-стари генерични лекарства.

Избраният президент Джо Байдън вече говори за потенциален внос на лекарства за намаляване на разходите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук