Начало НОВИНИ НАТО ще обсъждат изтеглянето на войските от Афганистан

НАТО ще обсъждат изтеглянето на войските от Афганистан

0

Министрите на външните работи на НАТО ще разискват днес и утре чрез видеоконференция изтеглянето на войските на пакта от Афганистан. Ще бъдат обсъдени и действията на Китай, засилването на руското военно присъствие, както и други въпроси за общата сигурност.

Вчера генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че по отношение на Афганистан НАТО е изправено пред сериозна дилема – дали да остане там по-дълго от предвиденото, или да допусне отново ситуация, при която страната ще се превърне в „безопасен рай на международните терористи“, в т.ч. и изгонените от Сирия и Ирак активисти на „Ислямска държава“. 

Министрите ще обсъдят също така отговора на нарастващата военна активност на Русия, когато ще се включат и колегите им от Грузия и Украйна. В този контекст те ще дискутират ситуацията със сигурността в Черноморския регион. 

Сериозните инвестиции на Китай в нови оръжия, приближаването му към пакта от Арктика до Африка, както и инвестициите в инфраструктурата на Алианса са другите теми, които ще бъдат предмет на дискусии на външните министри. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук