Начало НОВИНИ СЗО отбелязва последните подобрения в борбата срещу СПИН по време на пандемията

СЗО отбелязва последните подобрения в борбата срещу СПИН по време на пандемията

0

Днес отбелязваме Световения ден за борба със СПИН. 

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебреесус съобщи, че множество усилия за справяне с коварната болест СПИН са били положени през тази пандемична година.

„С подкрепата на СЗО и работата на много здравни работници броят на страните, които претърпяват прекъсвания в услугите за грижа за ХИВ / СПИН (повече от тридесет в средата на годината), е намален на девет“, каза Тедрос.

Генералният директор на СЗО също така посочи, че дузина държави имат проблеми с доставката на ретровирусни лекарства за пациенти с ХИВ / СПИН през тази година.

Според изчисленията на Съвместната програма на ООН за ХИВ / СПИН (UNAIDS), негативното въздействие на пандемията COVID-19 върху глобалната борба срещу първото споменато зло може да причини  между 69 000 и 148 000 допълнителни смъртни случая в света между 2020 и 2022 г..

Етиопецът посочи, че 26 милиона души с ХИВ получават антиретровирусно лечение (рекорден брой), но че други 12 милиона не се радват на такива грижи.

Тедрос обаче съобщи също, че светът е постигнал „невероятен напредък“ в борбата със СПИН през последните 10 години, като броят на инфекциите е намалял с 23%, а броят на смъртните случаи е намалял с 39%. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук