Начало НОВИНИ Pfizer поиска разрешение за разпространение на ваксината си в Европейския съюз

Pfizer поиска разрешение за разпространение на ваксината си в Европейския съюз

0

Американската компания Pfizer и нейният германски партньор BioNtech подадоха молба до съответните здравни органи за разрешение за използване на ваксината в Европейския съюз срещу коронавируса, която те са разбработили съвместно. 

„За нас като компания със седалище в сърцето на Европа това е важен етап. Ще продължим да се стремим да разпространяваме ваксината по целия свят след евентуално разрешение“, заяви президентът на BioNТech Угур Сахин.

В съвместно изявление двете компании изразиха надеждата си, че ваксината може да се използва в Европа преди края на годината.

„В случай, че Европейската агенция по лекарствата стигне до заключението, че предимствата на коронавирусната ваксина са по-големи от възможните рискове, агенцията ще препоръча условно пускане на пазара“, оценяват компаниите в своето изявление. относно решението, което очакват.

Преди седмица Pfizer и Biontech поискаха спешно разрешение за своята ваксина от здравните власти в САЩ, където Администрацията по храните и лекарствата, FDA, ще се срещне на 10 декември, за да вземе решение относно заявката.

EMA вече започна специална процедура за ускоряване на разрешаването; В процеса на получаване на този път производителите на ваксини могат, преди да подадат пълното заявление, да предоставят предварително данни за ефикасността на ваксината и нейната безопасност във връзка с нейните странични ефекти.

Научният комитет по хуманни лекарства има две извънредни заседания: едно за 29 декември с Pfizer и BionNTech и едно за 12 януари с искане на Moderna. И на двете дати те планират да приключат оценката на кандидатите за ваксина и да разрешат или отхвърлят употребата им на европейска територия.

Тези две дати подлежат на евентуални промени с напредването на оценката, тъй като те са първоначални крайни срокове въз основа на типа налични и анализирани до момента данни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук