Начало НОВИНИ 2020 г. е една от трите най-топли години в историята, според ООН

2020 г. е една от трите най-топли години в историята, според ООН

0

Намаляването на индустриалната активност и въздушния трафик по време на пандемията не забавиха напредъка на глобалното затопляне през 2020 г. Тази пандемична година, според Световната метеорологична организация (WMO), ще бъде една от трите най- топли в цялата история. 

„Планетата е счупена, човечеството воюва с природата и това е самоубийство, защото тя винаги се връща на нападението и го прави с нарастваща сила и ярост „, предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в реч в Колумбийския университет в САЩ.

„За съжаление, 2020 г. беше поредната аномална година за нашия климат, в която се създадоха нови екстремни температури на сушата, в морето и особено в Арктика“, обобщи от своя страна генералният секретар на Световната метеорологична организация, Петтери Таалас, при представяне на доклад на пресконференция.

Окончателните резултати за 2020 г. ще бъдат известни през март и след това ще бъде потвърдено дали тази година е била втората или третата най-гореща в съвременната история, тъй като в момента тя е практически обвързана с 2019 г.

„Въпреки спирането на много дейности, поради COVID-19, атмосферните концентрации на парникови газове продължават да нарастват, осъждайки планетата на по-нататъшно затопляне за много повече поколения поради продължителното запазване на въглеродния диоксид в атмосферата”, се подчертава в доклада.

Регионът, в който глобалното затопляне е най-очевидно през 2020 г., е Северна Азия, по-специално Сибирската Арктика, където средните температури са повече от пет градуса по-високи от средните, регистрирани между 1981 и 2010 г..

Това глобално затпляне беше придружено от засилване на екстремните климатични явления, които според СМО са обезпокоили 10 милиона „климатични бежанци“, хора, които трябва да напуснат домовете си поради явления като наводнения или суши, особено в Южна Азия и Африканския рог.

„Горските пожари унищожиха големи площи в Австралия, Сибир, западното крайбрежие на САЩ и Южна Америка, а в Атлантическия океан бяха регистрирани рекорден брой урагани“, припомни в тази връзка Таалас.

Световната метеорологична организация припомня, че от началото на 1993 г. морското равнище се е повишило с повече от три милиметра годишно и въпреки че не дава окончателни цифри за 2020 г., подчертава, че покачването ще бъде подобно на регистрираното през 2019 г., въпреки минималното намаление, регистрирано през последните месеци.

В своя доклад Световната метеорологична организация припомня, че повече от 50 милиона души тази година са претърпели двойното въздействие на климатичните бедствия, например в много страни от Централна Америка са били засегнати от урагани.

Органът заключава, цитирайки Международния валутен фонд, че глобалната рецесия, причинена от  COVID-19 ще затрудни прилагането на политиките, необходими за смекчаване на климатичната криза.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук