Начало БЪЛГАРИЯ Д-р Севдалин Куцаров: Идеята беше системата да бъде подготвена, но никой нищо...

Д-р Севдалин Куцаров: Идеята беше системата да бъде подготвена, но никой нищо не подготви

0

„Идеята на затварянето е да можеш да предпазиш да няма пик на заболелите. Това го видяхме март месец. Видяхме Италия, уплашихме се, затворихме, но никой нищо не подготви. Нямаше елементарни неща. Не говоря за снабдяване с консумативи и предпазни средства, никой не знаеше какво ще се прави. В този щаб имаше един математик, който изрично им каза, те може би му затвориха устата, докъм септември им казваше колко ще са бройките, кога до какви бройки ще се стигне. Никой нищо не направи, болниците не знаеха“.

Tова заяви пред ФАКТИ д-р Севдалин Куцаров, кардиохирург с почти 30-годишен опит, със защитена магистратура по обществено здраве и здравен мениджмънт, който е част от ПП „Републиканци за България“ и в частност е експертът, отговарящ за сектор „Здравеопазване“. Той коментира за медията ни актуалната ситуация с коронавируса у нас.

„Няма как да излезеш и да кажеш: “Ние чакаме да станат 600 или 500, както е в Европа“. Идеята беше системата да бъде подготвена, да знае колко болни ще има, на база на това да взимаш решения, а не на бройката колкото в Европа – затваряли на 500, затваряли на 600. Това не е разумно. Ти имаш система, която определя капацитета ти за прием на пациенти, за лекуването им. На повечето болници им казват: “Дайте от вашето отделение един човек да влезе. Ако може да го е прекарал – по-добре“. Спряха плановите операции. След първото затваряне моята клиника се оправи някъде към края на септември, началото на октомври. Пациентите, които оперирахме бяха терминални и трябваше да бъдат оперирани. Но самият страх на хората от отиването в болница – това коства много. СЗО и ООН имаха доклад за това, че депресиите, психичните заболявания, са вследствие на всичко това, което се случва, за Англия например даваха, че са 1/5 нагоре. Това са последствия, които ще вървят след тази смъртност, която е лесно преброима. Доколко само това е смъртността от коронавирус е отделен въпрос, тъй като хората, които си умират по къщите ще са много повече“, продължи анализа си д-р Куцаров.

„Правителството се страхуваше от протести, както се случваха навсякъде по света, но ние тук сме особено чувствителни за това. Оставихме едно изключително политическо решение на учителите и директорите да решават кое училище да затворят, което беше глупост. Това беше всъщност проблемът и резултатът не закъсня“, допълни д-р Куцаров. 

Предишна статияИздъхна бившият кмет на Сапарева баня Сашо Иванов
Следваща статияИталия ще започне безплатна ваксинация в началото на 2021 г., но няма да бъде задължителна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук