Начало НОВИНИ Повечето ледници в Алпите са изложени на риск

Повечето ледници в Алпите са изложени на риск

0

Повечето ледници в Алпите са в опасност. До 92% от ледниците в Алпите могат да се стопят до края на този век поради изменение на климата. Това разкрива проучване на изследователи от университета Абъристуит, Уелс, цитирано от Би Би Си.

Резултатите от университета Абъристуит предполагат, че ледниците на множество ски курорти скоро могат да изчезнат. Водният отток и неговото съхранение, както и алпийските екосистеми също ще бъдат засегнати от топенето.

Професор Нийл Гласър, който е координатор на финансирания от ЕС проект „Промяна“, каза, че ледниците са важен показател за изменението на климата: „Отстъплението на планинските ледници ще има значителни последици за повишаването на морското равнище. Предстоят по-големи промени, но това драматично изчезване на ледниците от Алпите е един от най-непосредствените и видими ефекти“.

Едно от най-големите въздействия върху местното население на Алпите е свързано с водните ресурси: „Това ще има последици за питейната вода, посевите, напояването, канализацията и водноелектричеството.“ Изследването отбелязва, че популярните ски дестинации като Цермат, Швейцария, ледник Хинтертукс в Австрия и ледник Ла Гранд Мот в Тинь, Франция, могат да изчезнат.

Изследователите от университета Абъристуит, Уелс, също така откриха, че до 2050 г. почти всички ледници под 3500 метра надморска височина в Алпите вероятно ще се стопят. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук