Начало БЪЛГАРИЯ Бюджетната комисия обсъжда въпросът с освобождаването на ваксините срещу COVID-19

Бюджетната комисия обсъжда въпросът с освобождаването на ваксините срещу COVID-19

0
В Бюджетната комисия към Народното събрание влиза въпросът с освобождаването на ваксините срещу COVID-19 от Данък добавена стойност. Промяната в закона ще се гледа на второ четене.

Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна за хората, което означава, че ще бъде платена от бюджета, припомнят от Българското национално радио. 

Новите правила са приети единодушно от всички държави-членки в Европейския съюз, въз основа на предложение на ЕК, съобщиха преди два дни от Брюксел. Мерките ще позволят на държавите от ЕС да въведат временно освобождаване от ДДС за ваксини и комплекти за тестване, продавани на болници, лекари и физически лица, както и за тясно свързани с тях услуги. Мярката е в сила до 31 декември 2022 г. 

Понастоящем държавите членки могат да прилагат намалена, но не и нулева ставка на ДДС върху продажбите на ваксини, а за комплектите за тестване не е възможно дори облагането с намалена ставка. Съгласно изменената директива държавите членки ще могат при желание да прилагат намалена или нулева ставка за ваксини и комплекти за тестване. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук