Начало БЪЛГАРИЯ Владо Бучковски: Убеден съм, че договорът с България ще бъде изпълнен

Владо Бучковски: Убеден съм, че договорът с България ще бъде изпълнен

0

София призова Скопие да се откаже от манипулациите, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония, и правото им да наричат езика си както пожелаят, съобщава БНР. 

Днес специалният представител на Скопие за България Владо Бучковски и министър Екатерина Захариева обсъдиха спорните въпроси. България е готова да продължи разговорите със Северна Македония, за да бъде намерено устойчиво и дълготрайно решение на спорните въпроси, което да позволи на Скопие да започне преговори за членство в ЕС. 

България е най-силният поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, в това число и на Република Северна Македония, посочват от българското Външно министерство, напомняйки че в момента страната ни не може да даде подкрепата си в преговорната рамка на Скопие с Европейския съюз, защото в нея не присъстват гаранциите, от които в София се има нужда.

От външното министерство предупреждават, че през последната година югозападната ни съседка залага на дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на България, а наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от София.

„Само думи не са достатъчни вече, ние искаме дела“, заяви и вицепремиерът Екатерина Захариева след разговор със специалния представител на Скопие за България Владо Бучковски.

България е готова да продължи разговорите със Северна Македония по спорните въпроси, но настоява Скопие да изпълнява Договора за добросъседство от 2017 година.

„Прагматичен откровен и добронамерен подход ще доведе до преодоляване на натрупаното недоверие и наваксване на изгубеното време през последните поне 18 месеца. Ние наистина Ви подаваме ръка – за намиране на решение и за откриване на пътя за нови отношения, основани на доверие“, изтъкна българският първи дипломат.

Владо Бучковски определи като конструктивен и приятелски разговора си с  вицепремиера Захариева и декларира готовността на Скопие да се търси общо решение:

„Общата история – не можем да я променим нито аз, нито г-жа Захариева, но можем да променим нещата по отношение на инфраструктурата, съвместните капиталови проекти, по-силното сътрудничество в образованието и науката и ние честно ще направим това.“

„Убеден съм, че ще успеем да приложим Договора за приятелство и добросъседство“, каза още Бучковски.   

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук