Начало БЪЛГАРИЯ Доц. Светлана Велизарова: Не трябваше да затваряме сега, а още в края...

Доц. Светлана Велизарова: Не трябваше да затваряме сега, а още в края на октомври

0
Не трябваше да затваряме сега, а още в края на октомври. Ако бяхме затворили тогава, когато бе най-високата заболеваемост и смъртност, бихме изкарали тея три седмици преди да настъпят дните преди празниците. Българинът каквото и да му кажеш, обичаме празниците, да се събираме. Това ни е заложено генетично. Мислите ли на 21 като се пусне моловете няма да пращят по шевовете? Ще е както ние обичаме да пазаруваме – в последната секунда. Нямаше да има масова истерия. Сега, помнете ми думата – поредният пик на заболяването ще е след Йордановден и около 21 януари.

Това заяви пред bTV доц. Светлана Велизарова, шеф на Детската клиника по белодробни заболявания „Света София“.

Тя отправи поредната си порция остри крикити към реакцията на управляващите кризата и към медиите.

„Въобще не сме информирани като общество и виновни за това сте медиите. За вас добрата новина е лошата новина. Защо трябваше да давате в началото пресконференциите на щаба всеки ден? Не трябваше ли да извикате лекари тогава, когато работиха на първа линия. В началото трябваше да се обясни спокойно, без да се набива в главите на хората, че COVID е равно на смърт“, посочи още доц. Велизарова.

Тя облече и твърдението си в цифри – не повече от 7% от случаите са настанени в болница към днешна дата. От тях едва 500 пациенти се намират в интензивни структури. 92% се лекуват у дома.

„Не трябваше така да се стресират хората. Те са много стресирани. От страх може да се умре. Да не говорим хроничния стрес колко намалява имунната защита“, посочи Велизарова.

По думите й държавата е започнала с управлението на здравната криза отзад напред. Велизарова още веднъж посочи, че още в началото е трябвало да бъдат открити триажните центрове и да се подпомогне доболничната помощ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук