Начало БЪЛГАРИЯ Иван Нейков: Има масово прехвърляне на пенсии от втория стълб, не ми...

Иван Нейков: Има масово прехвърляне на пенсии от втория стълб, не ми се струва чиста работата.

0
Много държавни служители прехвърлиха парите от пенсиите си във втори стълб към НОИ. Скритата идея тук бе заложена преди години и според мен се дължи на схващането, че по този начин ще се намали подкрепата към НОИ, необходима от републиканския бюджет. Не ми се струва чиста работата.

Това заяви пред bTV Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт за социална политика.

Той посъветва хората да вземат добре информирано решение и да попитат НОИ и универсалния фонд какви пари биха взели при пенсиониране.

„Става дума за техни пари, да си направят сметката. Това е най-коректния начин човевк да защити интересите си“, посочи Нейков.

Според него моделът е логичен, но в момента съществува противоречие в закона, което позволява използване на пари от втория пенсионен стълб преди изпълняване на двата критерия по първия – стаж и години.

„тората пенсия е допълваща. Какво да допълвам, като първата я няма? Нещо скърца в тая уредба“, коментира Нейков.

„Дали моделът е справедлив? Той е много логичен и много прост – колкото повече пари си инвестирал в своята пенсионна сметка, толкова по-голяма пенсия ще получиш после. Сега ще има много голяма разлика. Ако си се осигурявал над 15 години, разчетите показват, че ще получиш 100-150 лева от втория стълб. Ако имаш малко натрупани пари в универсалния фонд, няма как да получиш повече, защото приноса е малък“, посочи още бившият социален министър.

Предишна статияКубрат Пулев: След събота мисля да се бия с Тайсън Фюри, ще бъде добър двубой
Следваща статияДжо Байдън представи плана си за справяне с пандемията от коронавирус

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук