Начало БЪЛГАРИЯ Петър Велков: Данните не показват, че можем да започнем смекчаване на мерките

Петър Велков: Данните не показват, че можем да започнем смекчаване на мерките

0

„Данните не показват, че можем да започнем смекчаване на мерките.“ Това каза пред БНР математикът Петър Велков, преподавател и експерт по управление на кризи. По думите му в последните седмици, не само дни, продължаваме да сме първи по смъртност, а броят положителни проби за коронавирус показва, че вирусът е силно разпространен в обществото. „Всичко е против здравата логика да смекчаваме мерките в момента“, посочи Велков в предаването „Преди всички“.  

Много е важно антигенните тестове да бъдат включени като източник на информация за заболеваемостта, смята Петър Велков. Отрицателният резултат при антигенните тестове не трябва да се приема за чиста монета и е необходимо да бъде потвърден с PCR, ако човек има симптоми, обясни той. Положителният тест обаче според Велков трябва да бъде приравнен с PCR-ра.

Ситуацията в България е много далече от овладяване, подчерта той.

Велков е на мнение, че ако се отворят ясли и детски градини и се премине към постепенно отваряне и на други обекти, „ще направим едно нищо, ще задържим системата на високи стойности – ако отворим до седмица, ще стане по-зле, отколкото преди да затворим“. Ние тепърва ги затворихме, без да можем да видим ефективен резултат, заяви той.

Не сме закърпими все още системата за проследяване и карантиниране и тя продължава да изнемогва, отбеляза още Петър Велков.

Ако пандемията се управлява с ясни и точни мерки, няма да се влиза в тежки локдауни, обобщи Велков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук