Начало НОВИНИ Появата на странна болест в Индия се разследва от СЗО

Появата на странна болест в Индия се разследва от СЗО

0

Група експерти от Световната здравна организация (СЗО) разследва огнището на мистериозната болест, която се появи миналия уикенд в Елуру, град в южната част на Индия, и която причини една смърт и повече от 800 инфекции досега.

„Двама здравни работници, подкрепят държавните здравни агенции в разследването“, каза говорител на агенцията пред агенция Sputnik.

Към разследването се присъедини и медицински екип, съставен от експерти от Националния институт по вирусология, Националния център за контрол на заболяванията и Института по медицински науки в Индия, в щата Андра Прадеш.

„Вземат се проби и се извършват тестове“, посочи събеседник и потвърди, че засега произходът на злото е неизвестна столица.

Този вторник, 8 декември, стотици жители пристигнаха в болниците със симптоми. Според доклад, публикуван в понеделник, болестта може да причини „от 3 до 5 минути епилептичен припадък, загуба на памет, безпокойство, повръщане, главоболие и болки в гърба“.

Екипът от експерти изследва често консумираните храни, като ориз и олио, и взема проби от кръв и урина, без съществен резултат до този момент. Според местните власти заболяването не се предава от един човек на друг. Повечето пациенти вече са изписани, но 45-годишен мъж почина в неделя.

Индийското министерство на здравеопазването създаде специална група за разследване на случаи на странната болест, разпространена, когато Индия се нарежда на второ място в света по брой на коронавирусна инфекция, с почти 10 милиона случая.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук