Начало БЪЛГАРИЯ Електронното обучение може да продължи за част от учениците и след Нова...

Електронното обучение може да продължи за част от учениците и след Нова година

0

„Част от учениците може да продължат да учат онлайн и след Нова година“. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев на онлайн среща с родители. Решението дали уроците да продължат дистанционно, или присъствено ще се взима отново локално. И ще зависи от обстановката в конкретното населено място.

След 4-ти януари с приоритет ще е връщането в клас първо на малките деца – от 1-ви до 4-ти клас. Едва след това ще се мисли за децата от 5 клас нагоре. Обмисля се и вариант, при който част от децата да ходят в клас по график, като се редуват различните класове.

Няма риск учебната година да бъде обявена за нулева дори дистанционното обучение да продължи за по-дълъг период от време, категоричен е образователният министър.

„Тази година напълно е възможно да имаме по-малка загуба на учебно време, отколкото дори предходни години. Нямаме екскурзии, нямаме 2-3 седмици за грипни ваканции, така че към момента нямаме предпоставки да говорим за това, че няма да бъде зачетена учебната година”, обясни Вълчев.

Предвижда се обаче изпитите след 7-ми и 12-ти клас да са върху по-малък обем материал.

„Ще се проведе външното оценяване със сигурност. Това не е проблем, да бъдат изключени определен брой теми. Ако някой ученик прочете повече, няма да се „мине“, така да се каже”, смята министърът.

Изпити ще имат и по-малките ученици.

„Необходимо ни е външното оценяване за 4-ти и 10-ти клас. По този начин да имаме обективна оценка за работата на училищата и педагогическите колективи”, каза още Вълчев.

„Не можем и няма да закупим 700 000 устройства, колкото са децата, но системата с наличната техника и с допълнителните средства, които са предоставени, прави възможното да осигури повече устройства на повече деца, които нямат възможност да учат”, обясни министърът.

Училищата вече имат средства не само за закупуване на устройства, но и за плащане на интернета на децата в нужда.

„По тяхна оценка, според невъзможността на семейството да предостави интернет. Училищните бюджети бяха подкрепени с допълнителни средства”, добави Вълчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук