Начало БЪЛГАРИЯ По данни на НСИ: Ноември 2020 г. е най-смъртоносният месец в България...

По данни на НСИ: Ноември 2020 г. е най-смъртоносният месец в България поне за последните пет години

0
Ноември 2020 г. е най-смъртоносният месец в България поне за последните пет години. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) за смъртността в страната, публикувани тази седмица. През ноември в България са починали 15 953 човека, при средно около 8300 за същия месец през последните 5 години.

Повишението е от над 92%. В разликата от над 7600 човека влизат 2560 починали от коронавирус за посочения месец (те са изчислени по официални данни на Единната информационна система). Сред останалите случаи (над 5000) отново основна роля има епидемията – около това мнение се обединяват специалисти, на които „Дневник“ зададе въпроси за данните.

Общата смъртност е започнала да нараства спрямо 2019г. още от края на юни. Като се повишава променливо, но от няколко седмици (след 40-та седмица – първата на октомври) има рязко нарастване. „За да достигнем през 46-та седмица  3 800 случая на починали лица в страната, което е безпрецедентно число за последните пет години“, коментира в края на ноември пред БНР Магдалена Костова, която ръководи дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ.

Тогава данните все още не са публикувани, но Костова обяснява, че по-добрият начин за следене са коефициентите спрямо абсолютните бройки: „През въпросната 46-та седмица този коефициент е бил 30 на хиляда, или 30 починали на всеки хиляда души. За сравнение общият коефициент на смъртност за 2019 година е бил 15.5 промила, пише още Дневник.

Мариана Костова от НСИ обяснява, че „за 2020 година нашите прогнози са, че ще има между 120 и 125 хиляди починали лица в страната. Миналата година са били 108 хиляди. Тя разказва, че процесът на отчитане е сложен и минава през хартиено кодиране на известията за смърт от РЗИ, които сега са натоварени и данните за официално отчетените причини ще бъдат ясни едва догодина. Костова припомня, че България е сред страните с висока смъртност.

Предишна статияАвстралия се отказа от изпитанията на собствена ваксина срещу Covid-19
Следваща статияРепубликанци за България с 85% хоризонтално покритие в Бургаско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук