Начало НОВИНИ Иранският журналист Рухола Зам бе обесен за подбуждане на протести

Иранският журналист Рухола Зам бе обесен за подбуждане на протести

0

Тази събота, 12 декември, Иран екзекутира активисткия журналист Рухола Зам, след потвърждаването на смъртната му присъда за ролята му в протестите срещу иранския режим през 2017 и 2018 г.

Зам беше обесен вчера след потвърждаване на присъдата му от Върховния съд поради „тежки престъпления“, извършени срещу ислямската република, каза иранската телевизия, дни след като Върховния съд обяви потвърждението на присъдата му. 

Междувременно Генералната и революционна прокуратура на Техеран уточнява в изявление, че „Зам е осъден на смърт по 13 обвинения“.

Названието „корупция на земята“ се дава в Иран за най-сериозните обвинения като убийство, тероризъм или вдигане на оръжие срещу държавата. Този вид престъпления ислямската юриспруденция обикновено наказва с обесване.

От своя страна правозащитната организация Amnesty International счита, че потвърждението на присъдата показва, че Ислямската република все по-често прибягва „към смъртното наказание като оръжие за репресия“, което той нарече „ужасяващо“.

Организацията за защита на пресата „Репортери без граници“ (RSF), която обвини Иран, че е отвлякъл Зам, когато е бил в Ирак, за да го съди в страната, изрази тази събота „възмущението си“ от изпълнението на присъдата.

Рухола Зам е живял няколко години в изгнание във Франция и е бил арестуван през 2019 г. в Иран от разузнавателната служба на Корпуса на пазителите на революцията.

Той е имал статут на бежанец във Франция и е управлявал канал (Adamnews) на платформата за криптирани съобщения Telegram и е осъден, че е играл активна роля чрез тази среда в протестите през зимата на 2017-2018.

Най-малко 25 души бяха убити при безредиците, които засегнаха десетки ирански градове между 28 декември 2017 г. и 3 януари 2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук