Начало БЪЛГАРИЯ Д-р Чавдар Ботев: В България определяме някакви антитела срещу вируса, но те...

Д-р Чавдар Ботев: В България определяме някакви антитела срещу вируса, но те не са вирус неутрализиращите

0

Кръвна плазма вече може да се дарява в някои от големите градове в страната. Според хематолога д-р Чавдар Ботев, това е голям напредък, предаде БНТ.

Той заяви, че има добри, има и лоши новини. „Добрите новини са, че се отвориха няколко центъра и хората, които искат да даряват, не се налага да пътуват. Лошите новини са, че една голяма част от взимането на кръвна плазма става чрез кръводаряване, а всъщност при съвременната ситуация един пациент се нуждае от 3 до 4 сака рековалесцентна плазма, поради това, че основният титър – количеството антитела в плазмата е сравнително ниско в България“, обясни хематологът.

15% от даряваната плазма е с нисък титър, 15% с висок, а 70% е със среден. Това означава, че трябва да се прелеят по три сака на пациент – следователно трима души трябва да дарят чрез кръводаряване за един. Ако се дарява чрез плазмофереза един човек може да дари три сака и то 3-4 пъти.

Пациентите с нулева кръвна група могат да получат кръвна плазма и от хора с А, Б и АБ кръвни групи. Но пациентите с кръвна група АБ могат да получат плазма само от същата кръвна група.

„При пациентите с АБ – кръвна група нещата са драматични, защото за тях не може да се намери рековалесцентна плазма, трябва хората с тази кръвна група да са солидарни един към друг и при тях 100% трябва да се взима чрез плазмофереза“, каза още д-р Ботев.

В България определяме някакви антитела срещу вируса, но те не са вирус неутрализиращите. Те са съвсем специфични тези антитела и се появяват много по-късно, обясни още хематологът.

В момента дарителите са повече от възможността за даряване.

„Към момента търсенето е по-голямо от предлагането, това се мъчи да се компенсира чрез обикновено даряване на кръв, която се разделя на еритроцити и рековалесцентна плазма“, каза той.

Предишна статияКакво трябва да знаем за ваксините? Факти и заблуди
Следваща статияСоциологът Евелина Славкова: В един момент икономическите последици, икономическият страх започва да измества здравния страх

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук