Начало НОВИНИ Индия: открита e гъбична инфекция, убиваща пациенти с COVID-19

Индия: открита e гъбична инфекция, убиваща пациенти с COVID-19

0

В Индия се съобщава за няколко случая на развитие на гъбична инфекция при пациенти с COVID-19, до такава степен, че в някои случаи това е довело до смъртта им, според местните медии.

Агенцията ANI съобщи в понеделник, 14 декември, че има повече от 12 случая на мукормикоза – инфекция, която се възползва от отслабената имунна система – при пациенти с COVID-19. От тази група, петима души са починали, а трима са загубили зрението си.

„През последните 15 дни видяхме 13 случая на мукормикоза, предизвикана от COVID-19“, каза Маниш Мунджал, хирург-отоларинголог в здравния център.

„Обикновено виждаме един или два случая на мукормикоза за един месец“, каза той, цитиран от The Times of India. „Поне трима пациенти са загубили зрението си“. 

Всички засегнати хора са останали в интензивни отделения за коронавирус. „Тази гъбична инфекция унищожава частите на тялото там, където достигне“ заяви Мунджал.

„Инфекцията може да причини цитокинова буря, при която тялото започва да атакува собствените си клетки. Това оставя пациентите в риск от развитие на опортюнистични гъбични инфекции. Мукормикозата е една от тях“, добави специалистът.

Специалистът посочи още, че тази инфекция е способна да „пътува през носа до очите и мозъка.

„Ако не бъде открита навреме, това може да причини слепота, отстраняване на челюстните кости, „козметично обезобразяване“ и смърт в повече от 50% от случаите за броени дни“.  

От своя страна Варун Рай Унг, хирург в болницата, поясни, че при „ранно клинично съмнение за симптоми  като запушване на носа, подуване на окото или бузите и сухи черни струпеи на носа трябва незабавно да се извърши биопсия и да се започне противогъбична терапия възможно най-скоро.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията САЩ съобщават, че симптомите на мукормикоза могат да включват главоболие, треска, подуване на която и да е част от лицето и „черни рани“ на носа или устата.

Предишна статияПутин поздрави Байдън и посочи, че е готов да работи с него.
Следваща статияСАЩ: FDA потвърждава безопасността и ефективността на ваксината на Moderna

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук