Начало НОВИНИ Сергей Лавров: Бих искал да предупредя съвсем сериозно да не се правят...

Сергей Лавров: Бих искал да предупредя съвсем сериозно да не се правят опити за промяна на Дейтънското споразумение

0

Руският външен министър Сергей Лавров завършва посещението си в Босна и Херцеговина и заминава за Белград, където ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич и с министъра на външните работи Никола Селакович.

След среща със сръбския член на босненското председателство Милорад Додик в Източно Сараево Лавров заяви, че всеки опит да се промени Дейтънското споразумение, сложило край на войната в Босна и Херцеговина преди 25 години, ще доведе до сериозни последици.

„Бих искал да предупредя съвсем сериозно някои наши партньори да не се правят опити за разрушаване на Дейтънската архитектура“, каза Лавров на пресконференция след срещата с Додик.

По думите на руския първи дипломат процесът по евроинтеграция на страната може да се осъществи само при спазване на принципите на това споразумение. Той каза това във връзка с коментарите на някои западни дипломати и босненски политици, че са необходими промени в споразумението, за да може страната да направи реформи.

Дейтънското споразумение слага край на войната между босненски сърби, хървати и бошняци, в която са убити около 100 000 души, а два милиона са принудени да напуснат домовете си. Но четвърт век по-късно Босна и Херцеговина, разделена на два автономни региона, остава нефункционална, а реформите са блокирани от съперничещи си етнически лидери, отбеляза Ройтерс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук