Начало БЪЛГАРИЯ ПП „Републиканци за България“ предлага данъчна ваканция за хотелиери, ресторантьори и туроператори

ПП „Републиканци за България“ предлага данъчна ваканция за хотелиери, ресторантьори и туроператори

0

ПП „Републиканци за България“ споделя позицията на браншовите организации на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите, че непоследователната политика на правителството е вредна и вместо да помогне, нанася допълнителни щети върху компаниите от сектора. 

Отпуснатите днес 51 млн.лв. в подкрепа на туроператорите са малка стъпка в правилната посока, която обаче не може да компенсира вредите от непредвидимата среда, в която фирмите са принудени да работят.

Считаме, че отношението към най-силно засегнатия от пандемията бранш е несправедливо и ако дискриминацията спрямо него продължи, ще се стигне до масови фалити и щети, които не биха могли да бъдат поправени в продължение на години. Затова призоваваме за приемането на бързи, адекватни и ефективни икономически мерки. Те са необходими, както за да бъде предотвратена задаващата се лавина от фалити, така и за запазването на над 100 000 работни места, които към момента се намират в риск.

Републиканци за България смятаме, че икономическите мерки в подкрепа на бранша трябва да бъдат навременни, всеобхватни и ефективни. Затова предлагаме те да бъдат осъществени под формата на едногодишна данъчна ваканция за хотелиери, ресторантьори и туроператори. Смятаме, че за да се изправи на краката си през 2021г., секторът трябва да бъде освободен от плащане на корпоративен данък и ДДС. Това е сериозна подкрепа – не на думи, а на дела. Тя е необходима, за да направи туристическия ни продукт значително по-конкурентен в момент, в който неговото бъдеще е поставено под въпрос.

Чрез предлаганата от нас  данъчна ваканция значителен финансов ресурс ще остане на разположение на българския бизнес. Няма да бъде необходимо той да губи време в попълване на документи и очакване на одобрение.

Мярката е значителна, по-ефективна от сега действащата – 60/40, защото е лишена от административна намеса, а корупционният фактор в нея отсъства. 

Тя ще допринесе значително за подобряването на външнотърговското салдо на страната, а цената й до голяма степен ще бъде компенсирана от запазените работни места и спестените разходи за обезщетения при безработница.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук