Начало БЪЛГАРИЯ Депутатите ще разискват промените в Наказателно-процесуалния кодекс за новия прокурор, който да...

Депутатите ще разискват промените в Наказателно-процесуалния кодекс за новия прокурор, който да разследва главния

0

В последния работен ден преди коледната си ваканция депутатите ще разискват на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се предвижда създаване на нова правна фигура – прокурор, който да разследва главния.

Законодателните промени, внесени от ГЕРБ, предвиждат създаването на нова фигура на разследващ прокурор със 7-годишен мандат, който да разследва действията на главния обвинител. Предлага се той да е със статут на действащ прокурор по подобие на европейските делегирани прокурори и да се номинира от не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и да се избира от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство.

Седемгодишният мандат би гарантирал работата му с различни главни прокурори, което според вносителите ще е гарант за пресичане на потенциално влияние.

В рамките на редовния парламентарен контрол ще се разисква питането на левицата към регионалния министър Петя Аврамова за реформата в политиката за пътните такси.

На въпроси на депутати ще отговарят още социалният министър Деница Сачева, министърът на културата Боил Банов и здравният министър Костадин Ангелов. Един от въпросите към Ангелов е за имунизационната кампания, свързана с Covid-19.

Следващото редовно пленарно заседание на Народното събрание ще е на 13 януари догодина. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук