Начало НОВИНИ Разследват швейцарска банка за пране на пари на българска криминална група

Разследват швейцарска банка за пране на пари на българска криминална група

0

Прокуратурата на Швейцария е подвела под отговорност швейцарската банка „Креди Сюис“, тъй като е пропуснала да предотврати пране на пари от българска криминална група, която е легализирала през банката средствата от трафик на наркотици между 2004-а и 2008-а.

На 17 декември от главната прокуратура в страната посочват, че банката не е взела всичките необходими организационни мерки, изисквани по закон, за да не допусне средствата, получени от продажби на кокаин, да бъдат използвани впоследствие за покупки на недвижими имоти в Швейцария и в България. 

Швейцарската прокуратура има право да води криминални разследвания срещу банки по подозрение, че те не са положили достатъчно усилия, за да проучат клиентите си за очевидни връзки с подземния свят. През ноември швейцарските съдии „смъмриха“ поделение на френската „Сосиете женерал“ заради проявено недоглеждане при приемането на пари от осъдения измамник Алън Станфорд.

В официално изявление „Креди Сюис“ е изразила учудване от решението на съдебните власти да отправят обвинения по разследване, което се точи вече повече от 12 години. Банката отхвърля твърденията за организационни пропуски и смята да се защитава „енергично“.

Обвинения в Швейцаския федерален криминален съд са внесени и срещу бивш мениджър на „Креди Сюис“ и двама предполагаеми членове на криминалната организация. 

Случаят датира от 2008-а когато швейцарските прокурори започват разследване срещу български борец (Евелин Банев – Брендо), за когото се твърди, че е станал трафикант на наркотици. През следващите седем години следствието се разширява и обхваща и лица от обкръжението на българина, бивш служител на банката, бивш директор на „Креди Сюис“ и самата банка. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук