Начало БЪЛГАРИЯ Мартин Димитров: Оставането на Борисов и неговия корупционен ансамбъл на власт през...

Мартин Димитров: Оставането на Борисов и неговия корупционен ансамбъл на власт през последните месеци ще ни струва скъпо.

0
Тази държава е прекалено ангажирана с оцеляването на г-н Борисов, за да забележи каквото и да било. Тя нито чува гласа на премиера в едни записи, нито пък вижда какво предстои.

Държавата ни не забелязва, че този уплашен и потънал в пандемия свят е на прага на огромна технологична и индустриална революция. Докато г-н Томислав Дончев лаладжийства в „Панорама“, този свят е посегнал да отвори вратата на бъдещето. В което има водородни технологии, съвсем нови концепции както за добив, така и за използване на природните ресурси, съвсем друга концепция и за енергетика, а и за икономика.

В състезанието за бъдещето САЩ и Китай несъмнено изпреварват Европа, която – в голямата картина – изглежда все по-периферна. Очаквано: хора, чиято мечта е да си купят двустаен, рядко измислят нови технологии. И ако Европа изглежда все по-периферна спрямо бъдещето, ние не трябва да забравяме, че сме периферията на периферията.
За идващата технологична революция ние нямаме както никаква идея, така и никакво познание. Ние дори нямаме електронно управление, нито пък знаем как ще гласуваме.

Ние имаме един г-н Делян Пеевски, който – по думите на Мустафа Карадайъ в „Панорама“ – едва ли не е направил най-много в цялата държава в борбата с COVID-19. И дори да приемем тези нахални, неуместни и лишени от етика приказки на бота на Ахмед Доган за някаква частична истина, дори и да наведем глави и изпълнени със смирение изразим безмерната си благодарност към г-н Пеевски, това не променя нищо. Защото именно г-н Пеевски – заедно с г-н Борисов – е сред онези хора, които устойчиво ни лишават от бъдеще.

В „Панорама“ г-н Карадайъ използва един израз, който просто е невероятен: „Ускорено догонващо икономическо развитие“. Това е като да си повтарял три пъти пети клас и след това да се опитваш да догониш онези отличници, които вече са ги приели в Класическата и вече знаят едно-друго по старогръцки. Не работи така, както г-н Карадайъ си го представя. Между другото, когато става въпрос за нещо различно от усвояване, тази власт няма никаква способност да прояви въображение. Включвам г-н Карадайъ като елемент от тази власт, независимо от епичните му усилия ДПС да бъде представено като ярка опозиция. Не е.

Оставането на Борисов и неговия корупционен ансамбъл на власт през последните месеци ще ни струва скъпо. То ни струва човешки животи и това, че сме сред водачите по смъртност от COVID-19 в целия ЕС.

Но, то ще ни струва и това, че ще останем от тази страна на вратата. Тази врата към бъдещето ще се затвори пред носовете ни.

 

Facebook, Мартин Димитров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук