Начало НОВИНИ САЩ възнамерява да затвори последните си две консулства в Русия

САЩ възнамерява да затвори последните си две консулства в Русия

0

Правителството на американския президент Доналд Тръмп е уведомило Конгреса, че възнамерява да затвори последните две останали консулства на САЩ в Русия, предаде АП, цитирана от БТА.

Държавният департамент е казал на Конгреса миналата седмица, че ще закрие консулството във Владивосток и временно ще спре работата на консулството в Екатеринбург.

Уведомлението е било изпратено на 10 декември, но не е получило особено внимание тогава. Това е станало три дни преди съобщаването на новината за предполагаема руска кибератака срещу американски правителствени и частни компютърни системи.

Според уведомлението решението за затварянето на консулствата е взето поради наложени от Русия през 2017 г. ограничения за броя на американските дипломати, на които е позволено да работят в страната.

След затварянето на тези консулства единственото дипломатическо представителство на САЩ в Русия ще бъде посолството в Москва.

През 2018 г. Русия нареди да бъде затворено американското консулство в Санкт Петербург, след като САЩ наредиха затварянето на руското консулство в Сиатъл заради отравянето на бивш руски шпионин във Великобритания.

Консулството във Владивосток беше временно затворено през март заради пандемията от коронавирус, а неговият персонал вече е започнал да премества важни документи, оборудване и други материали. В консулствата във Владивосток и Екатеринбург работят общо 10 американски дипломати и 33 души местен персонал.

Американският държавен секретар Майк Помпейо е взел решение за закриване на генералното консулство на САЩ във Владивосток и за временно спиране на работата на генералното консулство в Екатеринбург, посочва ТАСС, като цитира представител на Държавния департамент.

„Държавният секретар взе решение след близки консултации с посланика (на САЩ в Русия) Джон Съливан за закриване на генералното консулство на САЩ във Владивосток и прекратяване на работата на генералното консулство на САЩ в Екатеринбург като част от нашите постоянни усилия за гарантиране на сигурността и надеждната работа на дипломатическите мисии на САЩ в Русия“, каза дипломатът.

По думите му решението е било взето с цел „оптимизиране на работата на (дипломатическите) мисии на САЩ в Русия“.

Той заяви, че „не се планират никакви действия, свързани с руските генерални консулства в САЩ“.

Предишна статияCOVID-19: Новите случаи у нас са 1739 при 6190 PCR теста
Следваща статияРусия може да предприеме реципрочни мерки, след като България обяви за персона нон грата руски дипломат

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук