Начало НОВИНИ САЩ планират да затворят последните си две консулства в Русия

САЩ планират да затворят последните си две консулства в Русия

0

В уведомление от 10 декември Държавният департамент на САЩ обяви пред Конгреса, че възнамерява да затвори консулството във Владивосток и да преустанови дейността си в консулството в Екатеринбург. Закриването ще остави САЩ само с един дипломатически пост в Русия: посолството на САЩ в Москва. Съобщението идва, когато новоизбраният президент Джо Байдън се подготвя да поеме кормилото на американското правителство.

Тази седмица се появиха новини за широко разпространена и продължаваща кибератака срещу многобройни федерални правителствени агенции, както и няколко компании от Fortune 500. Подозира се, че атаката е свързана с Русия.

Както се съобщава от CNN, Държавният департамент заяви, че „възнамерява да предприеме тези мерки в отговор на продължаващите кадрови предизвикателства пред мисията на Съединените щати в Русия”.

Говорител на Държавния департамент потвърди планираните мерки, като заяви, че „държавният секретар, в тясна консултация с посланик Джон Съливан, реши да затвори Генералното консулство на САЩ във Владивосток и да преустанови дейността си в Генералното консулство на САЩ в Екатеринбург.

„Решението на департамента относно консулствата на САЩ в Русия беше взето за оптимизиране на работата на американската мисия в Русия“, каза говорителят миналия петък. „Полученото пренареждане на персонала на посолството на САЩ в Москва ще ни позволи да развием нашите външнополитически интереси в Русия по възможно най-ефективния и безопасен начин.“

„Не се планират действия, свързани с руските консулства в САЩ“, добавиха те.

В момента е неизвестно дали процесите по затваряне ще приключат преди Джо Байдън да поеме САЩ през следващия месец. Избраният президент заяви, че той и екипът му подготвят „стратегия за налагане на разходи“, за да отговорят на Русия за нейните разрушителни мерки, включително кибератаката, ако Москва бъде държана отговорна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук